7 produktów spożywczych, które wzmocnią serca Twoich dzieci

Unikanie dodawania szkodliwych pokarmów do diety dzieci jest jak najbardziej w porządku, ale musimy również upewnić się, że uwzględniamy te, które są dobre dla ich zdrowia i rozwoju. Oto kilka produktów spożywczych, które pomogą wzmocnić serce Twojego dziecka.

Oliwa z oliwek

Najlepiej zdecydować się na oliwę z oliwek extra virgin i spożywać ją na surowo, czyli bez gotowania i smażenia. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, choć można go również dodać do dziecięcego puree.

„Niebieskie ryby”

Tłuste ryby, takie jak tuńczyk, łosoś, sardynki, ostrobok, bonito i sardele, dostarczają dobrych tłuszczów, takich jak omega 3. Ponadto mają one średnio 350 mg potasu na 100 gramów, podczas gdy białe ryby mają około 300 mg na 100 gramów.

Potas to minerał, który pomaga w funkcjonowaniu nerwów i mięśni. W rzeczywistości uważa się, że zwiększona ilość potasu może zapobiegać twardnieniu tętnic, co jest czynnikiem przyczyniającym się do poważnych chorób serca.

Orzechy

Orzechy, takie jak orzechy włoskie, migdały i orzeszki ziemne, są korzystne dla serca, ale należy pamiętać, że nie są one zalecane dla dzieci poniżej 5 roku życia, ponieważ mogą się zadławić. Mniej niebezpieczną opcją będą masła orzechowe, ale zawsze na zalecenie pediatry.  Jako, że lepiej zapobiegać niż leczyć grypę (więcej o leczeniu grypy tutaj: https://prowitaminy.pl/jak-przebiega-leczenie-grypy/) lub przeziębienie, to na pewno warto wdrożyć do diety orzechy i inne prozdrowotne pożywienie.

Pomarańcze i mandarynki

Owoce cytrusowe dostarczają błonnika i witaminy C. Błonnik pomaga wyeliminować nadmiar cholesterolu, a witamina C zapobiega utlenianiu się tłuszczu odkładającego się w tętnicach.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe mają wszechstronne zastosowanie. Mogą być sauté, duszone, w sałatkach, a nawet puree. Ponieważ są bogate w błonnik, pomagają wyeliminować cholesterol z organizmu.

Kalafior

Wszystkie rodzaje kalafiora mają duże ilości witamin A, K, magnezu, potasu, fosforu, witamin z grupy B i długą listę składników odżywczych. Zawiera dużą ilość antyoksydantów, które są niezbędne dla ogólnego zdrowia organizmu i pomagają zapobiegać chorobom serca, nowotworom i udarom.

Ciemna czekolada

Właściwości antyoksydacyjne ciemnej lub gorzkiej czekolady (która nie zawiera mleka) są dobrze znane, ale niewiele wiadomo o jej korzyściach dla zdrowia sercowo-naczyniowego. Osoby, które spożywają od 19 do 30 gramów ciemnej czekolady tygodniowo, zmniejszają o 32% ryzyko wystąpienia niewydolności serca lub problemów takich jak zawał, wysokie ciśnienie krwi, choroba wieńcowa lub kardiomiopatia.

Zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia tłuszczów

Oto kilka wskazówek, które pozwolą zmniejszyć spożycie szkodliwych tłuszczów i poprawić dietę dzieci.

  1. Dodaj do ich diety więcej świeżych owoców i warzyw.
  2. Piecz lub griluj, a nie smaż.
  3. Preferuj mięsa o niskiej zawartości tłuszczu (kurczak, ryby, indyk, chuda wieprzowina i chuda wołowina).
  4. Unikaj kiełbas i wędlin (kiełbasa, bekon, salami, pepperoni itp.).
  5. Zaproponuj zdrowe domowe desery zamiast rafinowanych wypieków (lody, ciasta, komercyjne ciastka itp.).
  6. Ogranicz ilość tłuszczów dodanych (margaryna, masło, olej, sosy sałatkowe, majonez).
  7. Preferuj nabiał o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowy.

Podsumowanie

Ważne jest, aby uczyć nasze dzieci, od najmłodszych lat, dobrych nawyków żywieniowych i włączyć te pokarmy, aby wzmocnić ich serce, ale musimy również upewnić się, że są one aktywne fizycznie, prawidłowo nawadniają się i unikają sytuacji stresowych. Pamiętaj, że zdrowie musi być holistyczne.